Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Фотографски въпроси — как да оценя труда си или как работи класическата пазарна икономика

3 коментара

blog-moved

Реклами

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

3 thoughts on “Фотографски въпроси — как да оценя труда си или как работи класическата пазарна икономика

 1. Много полезна статия. Погледнах я веднага през призмата на моят бизнес и ме накара да се замсиля върху много неща. Иначе от скоро се интересувам от фотография. Преди няколко месеца си купих професионален апарат и изпитвам голямо удоволствие и интерес, от това да снимам, да е информаирам. Все още снимам всиччко наред и може би това е нормалния път в началото. Много харесвам пейзажната фотография, тъй като много обичам природата. Но ще видя накъде ще продължи моето развитие. Ще се радвам да получа съвет от човек който е минал по-този път, относно преценката как да намеря себе си във фотографията.
  Благодаря!

  • Относно статията – радвам се, че ти е била полезна. Малко хора имат търпението да я прочетат до края.

   Относно фотографията – т.нар. „професионален фотоапарат“ има може би само 5% значение в снимането. В портфолиото ми има снимки с т.нар. „професионални фотоапарати“, както и снимки с т.нар.“полупрофесионални фотоапарати“. Може ли да разбереш коя снимка с какъв е снимана? Надали.

   Изразът „да намериш себе си във фотографията“ за мене е чужд, тъй като аз гледам много практично на нещата. За мен фотографията е бизнес. Аз съм започнал директно като бизнес, не ми е било хоби и стремежът ми е да снимам картинки, които харесват първо на мен и след това на гледащите. Формирането на вкус става с гледане, както писателите се учат с четене. Ако гледаш посредствени неща, ще формираш посредствен вкус и ще снимаш посредствени снимки, които ще мислиш, че са голяма работа. Фотографията е повече гледане и мислене отколкото снимане.

   Затова ми е трудно да дам съвет на хората, които правят това за лично удоволствие, тъй като тяхната цел е само личното удовлетворение, което имат възможност да разочароват понякога. При снимането с клиенти няма място за грешки, защото от теб се очаква хем да снимаш с удоволствие, хем да направиш хубави картинки, хем клиентът да е доволен от резултатите.

   – Тихомир

 2. Pingback: Кой налага стандартите на пазара — фотографът или клиентът? | Тихомир Лазаров - блог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s