Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Защо не снимам еротична фотография?

13 коментара

blog-moved

Реклами

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

13 thoughts on “Защо не снимам еротична фотография?

 1. Чудесна статия, и си напълно прав ! Беше удоволствие да я прочета, благодаря .

 2. Много правилно да :)

 3. Пълна глупост…

  Насажда се разбирането, че хората трябва да се срамуват от голотата и телата си, защото може някой, някъде, някога да ги види, да им се присмее, да ги обяви за недостойни по някакъв начин. Това ми е познато отнякъде… май дамските бански костюми в арабските държави са инспирирани от същото.

  Ако някой оценява друг по това, че има или някога е имал красиви голи снимки, толкова по-зле за оценяващия.

  • Виждам, че не си прочел внимателно какво съм писал.

   Защо за всяко нещо, което се сподели има някой, който решава, че това е бъркане в чужди работи и това кой какво харесвал и не харесвал? В заглавието много ясно пише, че аз се водя от моя си интерес към моя си бизнес и казвам защо отказвам проекти и не вземам парите на хората за определени поръчки. Някой се чувства засегнат, че не съм взел парите му? Не виждам лошо в това. Просто бизнес политика.

   Първо, аз пиша от бизнес гледна точка като човек, който е решил да се фокусира в дадена сфера и като човек снимащ хора, аз дори не снимам всичко, което има човек. Имам си насока, в която се развивам и си я следвам. Нито се меся в насоката на други, нито се меся в решението на жените, които искат да се снимат. Просто не им вземам аз парите, а парите им взема някой друг колега.

   Това какво някой харесвал, някой оценявал, няма никакво значение за мен, защото аз не оценявам дали са красиви или не, а разглеждам това, с което тези снимки повлияват живота на един човек като факти, които никой не отрича.

   Това какво са банските костюми в тази или онази държава също не ме интересува.

   Това дали някой го било срам или не, мен не ме интересува.

   Ти говориш за какво ДРУГИТЕ чувствали или трябвало да чувстват. Това не го засягам дори. Засягам факта защо АЗ не снимам еротична фотография и какво е моето бизнес виждане по въпроса. Това, че някой искал да снима съпругата, дъщерята, гаджето на еди кого си и той нямал проблем с това не ми е работа. Това, че някой решил да снима красиви голи жени също не ме интересува. Това си е между фотографа, жената и нейната среда, в която се подвизава. На мене не ми се бъркат, нито аз им се бъркам. Единственото, което ме интересува е да знаят хората моята позиция по отношение на това перо в индустрията (както и за други неща съм писал, че не снимам, защото не са ми интересни). По този начин си спестявам едни и същи разговори, едни и същи имейли и вместо това аз мога да се съсредоточа в това, което искам да правя добре.

   А „насаденият“ срам от голотата го е имало винаги и винаги ще го има. В момента не виждам да се насажда този срам, а се изкоренява. Щото ако някой го е насаждал сега, значи не го е имало. Затова и все още хората ходят с дрехи.

   Примерно има фирми, които правят ограничен тип продукти в дадена индустрия. Да кажем правят хубави тенджери. Добре де, защо не правят прибори за маса, нали уж пак в тази връзка е? Просто не ги интересуват приборите за маса. Искат да са фирмата, която прави тенджери и това е. Това прави ли ги да казват, че тези, които правят сребърни прибори правят грозни прибори? И това, че правят само чугунени тенджери прави ли ги да казват, че всички други, които правят стъклени и керамични тенджери трябва да излязат от бизнеса, демек „насаждат“ такова нещо?

   Ако тази фирма е решила, че чугунът е върхът на сладоледа за тях и само това ще правят, кой има право да им се меси в това?

 4. Не коментирам твоето решение, коментирам твоите опорни точки :)

  • Коментарът „пълна глупост“ не претендира да коментира „опорни точки“, а цялата публикация, а тя е обобщена в заглавието — защо не снимам еротична фотография, а не „защо другите не трябва да снимат“ или „защо всички са тръгнали да снимат“ — нещо, което би прилягало на твоя коментар, но за съжаление е коментар за друга публикация.

   Това мое решение се базира на реални факти, които са всеизвестни (както съм ги изброил по-горе). Това е базата на моето решение и ако ти не си съгласен с тези факти, значи не обръщаш внимание на заобикалящия те свят. Решението ми не се разделя от тези факти, а е базирано на тях и е едно цяло с тях.

   Все още не съм видял оспорване на фактите, които писах по-горе. Дори наскоро имаше шум около това как изтекли голи снимки на не знам си кои известни личности и тръгнаха да съдят този и онзи (включително и Google) поради това, че голотата им била лично нещо и някой я направил публично… Явно и те са „назад“ според твоето мислене. Това, че ти смяташ, че всеки трябва да тръгне гол по улицата и да не се срамува за това си е твое мнение и си го запази за себе си. Разликата в това, което ти казваш и което аз казвам е това, че за теб ВСИЧКИ трябва да се подчинят на твоето мислене, докато аз казвам, че АЗ решавам за себе си да правя това и онова и не принуждавам другите да правят същото. Затова и първият ти коментар беше изключително не на място без да коментира нито един от фактите, но използвайки някакви отвлечени неща, които се отнасят за „другите“ или „всички“ или „тенденциите“.

   Виждам, че тези неща те притесняват като факти, но те са си всеизвестни колкото и да не ти се иска. Това е като гравитацията. Някой може да не му е приятна, някой може да я отрича дори, но това не променя факта, че я има и си работи безотказно независимо от мненията. По същия начин тези неща ги има като всеизвестни факти, работят си и аз съм решил да съобразя отношението си към клиентите спрямо тях и да работя в друга насока, независимо дали някой се опитва да ги отрича, защото те си работят и до днес. Аз не карам никой да се съобразява с това мое решение.

   Да дам и още един пример — има бял цвят например. Аз казвам, че харесвам белия цвят, защото ми навява светли спомени за снега (примерно). Тогава идва друг и започва да ми казва защо не избера жълтото и че не се съгласява с „опорните ми точки“, а не с решението ми да избера белия цвят. А снегът си е бял и това е всеизвестно, независимо дали някой се съгласява с това или го нарича син, червен или кафяв.

 5. Къде съм писал, че ВСИЧКИ трябва да се съобразяват с моето мнение?
  Къде съм писал какво да избираш ти?
  Как да коментирам неща, които не съм писал?!

  Пише, че публикацията е насочена към тези, които не са се замисляли за бъдещите последствия. Това за мен е насаждане на мнение към тези хора. Развяват се призраци, с които да се плашат хората, страхуващи се за своята неприкосновеност. Бизнесът, клиентите и твооята работа са си твоя работа.

  Ако човек знае какво прави такива снимки не могат да му попречат. Ако друг иска да го посочи с пръст за нещо – той ще си намери повод със или без снимки. За звездите и публичните им снимки е толкова смешен опит за PR, че няма накъде повече.

  • Разбира се, че визираш „всички“. Ето едно примерно изречение:
   „Пълна глупост… Насажда се разбирането, че хората трябва да се срамуват от голотата и телата си“

   Първо е пълна глупост (т.е. цялото написано). Второ „насажда се разбирането“, т.е. аз съм насаждал на другите разбирането. И по-нататък продължава, че „хората трябва да се срамуват“. Кои хора? Не кои, а „хораТА“, т.е. на книжовен български език това са всички хора. А аз съм писал доста книжовно и ясно, че визирам само тези, които не са се замисляли за тези неща (а има такива хора) и да си преценят сами (както завършва публикацията). Та за теб всички хора трябва да са с изкоренено мислене за срам и този, който казва, че е възможно да има срам „насажда“ това у тях. Както казах, все още хората ходят с дрехи и бих се учудил ти самият да ходиш гол по улицата, иначе би се самообвинил в същото нещо.

   Хората не се плашат, а им се казва нещо, за което някои не се замислят. Имал съм случаи, когато клиенти (потенциални) момичета са ме питали за еротична фотосесия и съм ги препращал към статията и са ми писали обратно — „хм, наистина не бях се замисляла за това нещо“.

   Та това е информиран риск, а не „призраци“. Дали някой ще поеме този риск си е негова работа. За мене е важно да правя това, което обичам да правя и което искам да правя и да не ме занимават с неща, които не са ми в полезрението.

   Затова смятам, че е редно да кажа на хората защо не ми се занимава с такива снимки, а не просто да отсека „не снимам“.

   Ето, има хора, които не са се замисляли и това за тях е възможност да не са импулсивни личности, но да вземат трезви решения.

   Аз никъде не казвам на хората да не се снимат така, а им показвам неща, за които особено младите момичета, не мислят (болшинството). Като са запознати с едното и с другото, сами да си изберат по кой път да тръгнат.

   Защо когато колеги рекламират, че снимат еротични фотосесии аз не отивам да им казвам, че „насаждат такова мислене“ (или ти да отидеш да им кажеш, тъй като е твоя реплика), но ако аз кажа, че не предлагам, излиза, че аз „насаждам такова мислене“?

 6. P.S. Сега разгледах портфолиото, там има снимки на голи дечица… Тях кой ги пази, като даже не са дали съгласието си? А питаш ли ги дали са се замисляли за бъдещето си и с какво това може да им навреди?

  • Всъщност имам 2 снимки на голи деца и тъй като съм ги снимал преди 4 години (а деца почти не снимам), не е представителна извадка, още повече, че не са голи, а са по памперс и това общественото мнение не го представя за срамна голота. Да не говорим, че срамните части на децата (виж и името какво е „срамни части“) не са показани. Но общественото мнение много добре знае какво е срамни части и какво е това да се покаже голота и това дали това би било притеснение за хората. Нека хората сами да видят колко „голи дечица“ има в портфолиото ми (и да видят сами колко деца изобщо съм снимал и как снимам от 4 години насам).

   При снимките на деца родителите поемат отговорността за решението за бъдещето на децата си, както и го поемат родителите на деца под 18 години. Преди 4 години съм снимал това, което е било (и е) нормално за общественото мнение като степен на благоприличие и то не излага срамните части на детето.

   Дори детските фотографи (какъвто аз не съм) имат принцип да прикриват срамните части на децата.

   И пак аз не виждам да имаш опровержение на фактите, че ако една девойка днес се снима гола и утре отиде да работи на „престижна позиция“ всички ще сметнат, че нейната снимка е достойна за профилна снимка за бизнес конференция. И отново да подчертая какво съм писал (което избягваш да отбележиш), че аз говоря за тези, които не са се замисляли дори за тези неща, защото има много жени, които се снимат в еротични фотосесии и са наясно с всичко това, поели са в тази посока на живота си и аз не им се меся в решението. Нито ми пречат, нито аз им преча.

 7. Аз не съм казал, че са неприлични. Също така не виждам някъде да се споменава за някакъв тип неприлична/вулгарна еротична фотография.

  „Всички ще сметнат…“
  Ето там е проблема, че хората трябва да си седят в саксии, да не би някой нещо да сметне за тях :)

  А ако въпросната жена си направи теза снимки, хареса си ги и вземе, че остарее без „призраците“ да са я изяли? Аз познавам такива, които си викат „Ех, като бях млада и хубава да бях опитала да направя нещо такова по-различно“.

  Няма нещо, което да е само положително или отрицателно.

  • „хораТА трябва да си седят в саксии“ е извод, който ти самият правиш. Седенето в саксия в текущия контекст за теб е „да не се снимат в еротични фотосесии“. И проблемът е точно, че ти опитваш да кажеш, че аз го налагам (думата „трябва“ на книжовен български е налагане). А в публикацията по-горе няма никакво налагане, а ясно информиране за едната и другата страна. Не разбирам какъв е този страх от това хората да бъдат информирани. И то не за нещо потайно и крайно конспиративно, а да им се предоставят 4 елементарни житейски ситуации, които ги има описани в книги, по новини, във филми и т.н. Отиди и кажи на новините, на филмите, на книгите, които напомнят за подобна случка, че „насаждат страх“ и „карат хораТА да стоят в саксии“ и тогава се върни тук.

   Ето затова казвам, че не четеш, защото публикацията казва едно, а ти коментираш друго и затова ти казвам, че коментарите ти не са за тази публикация. Затова няма какво повече да пишеш тук. Каза си мнението, аз казах, че това мнение не е за тази публикация и не виждам какво друго има да се обсъжда.

   Всяка жена си има глава на раменете и е добре да взема трезви решения, а не импулсивни, за които може да съжалява.

   А това, че „нямало нещо, което да е само положително и отрицателно“ е също крайно неправилно. Ако някой каже, че земното притегляне не съществува, значи нито е вярно, нито е невярно. Да не говорим, че има ясна тавтология в самото твое изречение, където казваш „няма нещо“ (отрицание), а после даваш дефиниция, че нямало отрицание или положително. Тези философии са крайно плитки и нелепи.

   Затова остави нещата с генерализирането и нека хората да са информирани за всичко, което правят. Тогава който каквото прави си носи отговорност като зрял човек независимо дали върши правилно или неправилно нещо (според дефиницията на хората за „правилно“ или „неправилно“)

   Както казах, мен не ме интересува дали някой върши това, а давам да види възможните ситуации в бъдеще и самият човек ще реши дали това е правилно или неправилно за него/нея.

   Аз съм се фокусирал в нещо и си работя по него и се ръководя от собствения си интерес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s