Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Каталожна фотография – Miss Fashion

6 Коментари

015-04___5352

Тези, които ме познават знаят, че обичам да снимам на бял фон. Често снимам на бял фон на различни места при клиенти и това, че фонът на финалната снимка е чисто бял помага да имам еднаквост, независимо дали съм в специализирано студио или просто в затворено помещение. Белият фон е много популярен сред снимките за каталози и за тези снимки задачата беше точно такава.

Бях нает да заснема каталожна фотография за онлайн магазина на Miss Fashion. Фирмата се занимава с продажба на дамски дрехи и са се ориентирали главно към продукти за младите момичета и жени.  Сайтът им беше публикуван малко преди да напиша тази публикация. Може да ги посетите и на тяхната Facebook страница, където редовно публикуват оферти.

Да се върна малко назад още преди заснемането. Клиентите ми се обадиха за фотография на продуктите за каталога на онлайн магазина им, но се нуждаеха от по-скорошна фотосесия, за да го стартират по-скоро. Благодарение на бързата реакция на модела и на изключително гостоприемното студио PhotoPlanet.bg, където снимах тези кадри, още на следващия ден можахме да  заснемем една част от продуктите.

Трябваше да заснема около 60 облекла, които решихме да разделим в 2 отделни дни. На снимките присъстваха клиентите, които наблюдаваха внимателно процеса и заедно с тях подбирахме финалните кадри. За всеки продукт отделяхме по около 5-6мин. Може да сметнете колко време беше необходимо само за заснемането. Това са общо около 6 часа работа без почти никаква почивка.

Разбира се трябваше да се правят малки почивки най-вече заради модела, което е съвет към всички, които снимат с модели. Поставете се на тяхно място и ги питайте дали искат вода, нещо за хапване или малко почивка. Ако попаднете на срамежлив модел, може и да не разберете, че има нужда от пауза между снимките.

Позирането за тези кадри беше съвместна работа с модела. Аз се включвах само ако имах конкретна идея. Работата с модел с опит улеснява заснемането до голяма степен.

OnlineStore-1409-Edit

За изпълнението на задачата използвах 3 светкавици — 2 на фона и 1 за модела. Белият фон на пода действаше като естествен отражател.

Аз съм привърженик на снимането на кадри, максимално близко направени до финалния вариант, за да имам по-малко работа после в софтуерната обработка и ретуша. Затова и по времето на тези снимки се стараех да заснема нещата така, че после работата по снимките да е по-малка поради големия техен брой. Ето някои от суровите кадри както излязоха от фотоапарата (без ретуш):

OnlineStore-1405

Screen shot 2013-09-16 at 10.39.29 AM

Ето някои от финалните снимки след ретуш. Същите тези снимки, а и всички останалим, може да видите и в онлайн каталога им.OnlineStore-1279-Edit OnlineStore-1316-Edit OnlineStore-1348-Edit OnlineStore-1398-Edit

OnlineStore-1424-Edit OnlineStore-3337-Edit OnlineStore-3447-Edit OnlineStore-3481-Edit

Ето и кратко видео, където може да надникнете в процеса на заснемане:

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

6 thoughts on “Каталожна фотография – Miss Fashion

  1. Уникален фотограф , точна и перфектна свършена работа . Благодарности от Miss fashion !

  2. Много добра работа , и чудесно сте обяснили целия процес на заснемането. Ще се радвам скоро на публикация за това как се снима на черен фон.

  3. Току що прочетох, че провеждате курсове в различни градове. Кога има вероятност да се състои курса в Стара Загора, най-близо ми е.

    • Здравейте. Повече информация за самите курсове вижте на сайта: http://lazarovphoto.com/workshops.html И ако може ми потвърдете имейла, на който мога да ви пиша когато се съберат достатъчно хора за Стара Загора. По-добре ми изпратете имейл през контактната форма на сайта, за да не си пишете тук публично имейла. Курсът мога да го проведа ако има достатъчно хора, които да оправдаят разходите ми по пътуване, наем и преподаване. Около 10 човека са достатъчни. За момента има 2-ма желаещи. С вас стават 3-ма ако потвърдите имейла, на който мога да се свържа с вас. Ако споделите и с други от града, курсът там би се провел по-скоро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s