Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Снимки на открито — Когато околната светлина има значение

2 Коментари

01-00___5355

Снимането в неконтролирана среда е когато имаме светлинни източници, които не можем да контролираме изцяло, но трябва да се съобразим с тях. Най-естествените примери са слънчевата светлина или постоянното осветление в дадено помещение. Когато се снима в студио, тогава всички светлинни източници могат да бъдат контролирани и всяка „капка“ светлина да бъде управлявана отделно.

Предизвикателствата в неконтролирана среда са много повече, затова и сложността на заснемането е по-висока. Когато се работи с неконтролирани източници трябва да се има предвид техният интензитет, качество на светлина, цветна температура и посока. Много любители снимат насочвайки устройството, с което заснемат (фотоапарат, телефон, таблет и т.н.) към обекта и щракват. Понякога снимките им са хубави, понякога не. Често те обвиняват за това фотоапарата си или неуменията си да „обработват снимките“. Затова и съществува заблудата, че ако си купи някой „хубав фотоапарат„, тогава ще прави „хубави снимки“.

00-04___5058

Често преди да заснема дадени снимки, аз прекарам часове в обикаляне на местата, където ще се снима. С това аз спестявам време на клиенти и модели, предвиждайки каква е неконтролираната околна светлина по това време на деня, откъде идва, каква е обстановката, може ли да се инсталира лесно осветление, колко подходящи са условията за работа на терен в смисъл на удобства за клиенти и модели.

За текущите снимки не беше по-различно. Предварително обиколих местата, където ще снимам 2 пъти. Първо търсих самите места и правих пробни снимки само на фона, за да имам идея къде как изглежда и когато се прибера да разгледам подробно. След време точно преди снимките, трябваше да отида на същите избрани места и да видя какви са условията — дали тревата е порастнала твърде високо, дали дърветата са разцъфтели, откъде идва светлината по това време на деня и отново да направя примерни кадри.

01-11___1880

В деня на снимките всичко от моя страна е изяснено. Имам скици със снимките, които трябва да направя, където съм преценил какво да бъде съотношението на светкавиците към слънчевата светлина, както и какво да е съотношението между самите светкавици помежду си. С това всичко, което трябва да направя е само да инсталирам осветлението, да го настроя и да заснема модела (който няма нужда да стои на горещия пек, докато нагласям осветлението).

sketches

По този начин мога да заснема по-голямо разнообразие от снимки за по-кратко време, което е добро за клиенти и модели, защото им спестява време.

Когато планирах тези снимки, имах възможност да избирам по кое време на деня да снимам. Беше около 16:00. Тогава околната светлина беше подходяща специфично за тези кадри. Ако беше по друго време на деня, трябваше да позиционирам осветлението по друг начин, да позирам модела по различен начин и да получа съвсем други кадри. Снимането в късния следобяд ми помогна да имам по-топла цветна температура, което да спомогне за визията, която исках. Ако беше снимано в периода между 10:00 и 14:00, тогава околната светлина щеше да бъде по-ярка и с по-малко топли тонове. Поради спецификата на тези снимки, избрах времето в късния следобяд.

С това искам да кажа, че при неконтролирани условия не винаги снимките се получават като се използва един и същ начин на осветление, едно и също позициониране на модела, едно и също позициониране на фотоапарата. Това е основната разлика в начините по които професионалистите работят и по които работят любителите. Професионалистите не снимат при всички условия по един и същ начин, но успяват да се адаптират в тях, докато повечето любители очакват техниката да успее да се справи с трудностите, които (щедро) предлага обстановката. Затова разбирането на светлината е от съществено значение.

02-08___3450

05-01___934

77___9990

По време на тези снимки осветявах модела по 2 различни начина. Единият беше мотивиран от слънчевата светлина и посоката, от която идваше. Така моделът можеше да изглежда осветен като от естествената светлина, където аз само леко допълвах с осветление. Другият подход не цели да изглеждат осветени естествено, но някак си по-студийно и на места живописно.

Снимката с факлата е пример за по-живописен начин на осветление. Тя е правена на 2 етапа. Единият включва заснемане на модела с факлата без огън. Отделно беше сниман пламъка, тъй като неговият интензитет е много слаб и нямаше да бъде уловен добре в основния кадър, който беше този:

tc-20130425-IMG_2893

Ето и как изглеждаше обстановката от моя гледна точка:

tc-20130425-IMG_2791

Снимките може да разгледате и на официалния ми сайт.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

2 thoughts on “Снимки на открито — Когато околната светлина има значение

 1. Прекрасен блог. Да ви призная, аз като любител, гледам с голямо уважение на професионалистите като Вас, даже с известно страхопочитание. От скоро притежавам DSLR, след много години с т.н. „сапунерка“. Обичам да пътувам и снимам много. Ще опитам прилежно всичките Ви съвети. Особено тези за снимане на открито и за режима“М“. Сигурен съм, че с Вашата помощ ще успея да направя много по-хубави снимки, защото Ви вярвам. Благодаря Ви.
  P.S. Дори може да се издигна още повече в очите на лаиците около мен, които „хал хабер“ си нямат от фотография и смятат, че снимките които правя са супер:–)

  • Здравейте,

   Благодаря ви за добрите думи, но все пак, аз считам себе си за „никой“ в индустрия с големи имена (и затова „Вас“, „Вие“ ми звучат много несвойствено). В този блог съм споделил малка, но основна част от това, което е нужно. Ако се схване само това, което съм писал, от там нататък всеки може да поеме свой път и стил и да работи успешно в тази насока.

   Успех в снимането!

   – Тихомир

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s