Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

„На езерото“

4 Коментари

01-01___6762

Целта на снимката е да изглежда като картина, нарисувана от художник. Много обичам класическите картини. В тази снимка има няколко неща, на които обърнах внимание.

Първото беше идеята на снимката — жена, която влиза в езерото на залез. Това е било нормална практика през вековете назад, когато човек е искал или да плува или да се изкъпе, тъй като не всички са имали обособени бани в домовете си.

Облеклото на жената беше също съобразено с факта, че трябва да се слива с цялата обстановка. Затова беше избрана и бялата памучна рокля.

Композиционно има няколко момента. Единият е клонът, който е успореден на единия диагонал, както и на склона на брега. Между тях остава площ, която е оградена като с рамка. Тази площ е светла и е чудесно място да бъде позциониран моделът, тъй като пасва идеално на т.нар. „правило на третините“. Според това правило човешкото око много обича пропорциите, които са в съотношение 1:1.6, което още се нарича „златно сечение“. Когато позиционираме обекта на фокус на позиция, която е отдалечена от някои от ръбовете на снимката в съотношшение 1:1.6, тогава всичко някак си идва на мястото.

Но нужно ли е да мерим разстояния и да правим изчисления? Не е нужно. Има едно простичко правило, което помага да се доближим до това сечение и това е да разделим мислено снимката на 9 части, точно както разчертаваме когато играем на „морски шах“.

Златно сечение

Пресечните точки са приблизително в съотношение 1:1.6 и могат да бъдат отправна точка за това къде да поставим обекта на фокус. В този случай съм избрал долната дясна точка.

Не винаги това правило е нужно да бъде спазено. Понякога се налага да центрираме композицията, но в общия случай прилагането на златното сечение играе положителна роля в крайния резултат.

Като съм заговорил за „злато“, периодът от около 30мин след като слънцето се скрие зад хоризонта се нарича „златен час“. Същото се отнася и за периода малко преди да изгрее. Тогава светлината е някак си мека и особено красива. Много фотографи използват този момент, за да заснемат или пейзажи или портретни фотографии. Текущата снимка е правена малко преди този момент.

По-голяма версия на снимката може да видите на официалния сайт, а ако искате да подобрите уменията си в портретната фотография, може да разгледате и курса, който организирам.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

4 thoughts on “„На езерото“

  1. Здравейте отново! Преди време бях задал няколко въпроса за фотоапарати. Целта ми е да снимам дива природа и по-конкретно птици. След като прочетох доста за модели и цени, се колебая между два модела Nikon – D7000 (по-стар) и D 7100 (излязъл тази година). Въпросът ми е снимал ли сте и с двата и кой от тях е по-подходящ за моята цел?

  2. Здравейте,

    Не съм снимал с тези, но съм чувал добри отзиви. Както казах обективите са най-важното, независимо дали бихте снимали с по-старо тяло, дори модели като D300 или дори D90.

    ПП: Задавайте въпросите си в коментарите под съответните публикации. Често хора попадат на публикациите поради текст в самата публикация или в коментарите под нея. Търсейки за модели фотоапарати хората биха попаднали на вашия коментар и гледайки темата ще се озадачат, че няма нищо общо. Целта е коментарите и темата да бъдат в синхрон, за да може хем да се прочете основата (темата), хем и някакви допълнения в коментарите да доизяснят неща, за които не е било споменато в детайли. Благодаря.

    – Тихомир

  3. Pingback: Фокусиране и прекомпозиране | Тихомир Лазаров - блог

  4. Pingback: „Изглед“ | Тихомир Лазаров - блог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s