Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Какъв ‘обектив за портрети’ да използвам?

9 коментара

blog-moved

Реклами

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

9 thoughts on “Какъв ‘обектив за портрети’ да използвам?

 1. Да. Напълно съм съгласен с теб.
  „портретен обектив“ … все едно другото не са обективи и не стават за портрети!?
  Аз от септември реших да ползвам само 35 мм обектив.
  Нямам оплаквания.

 2. Начинаещите са научени така и много фотографи затвърждават тази терминология. И не само това. Доста хора приемат „портрет“ като образ от раменете нагоре, включително и заключен в правоъгълник, чиито вертикални страни са по-дълги от хоризонталните. В някои български форуми са ме питали защо наричам „портрет“ повечето от снимките си, дори тези, в които хората не гледат към обектива :)

 3. Pingback: Вечният въпрос: Какъв фотоапарат да си купя? (част II) | Тихомир Лазаров - блог

 4. Много Ви благодаря за подробното обяснение! За мен, като наъплно начинаещ, даже само любител към този момент, ми беше изключително полезна тази инфорамация!

 5. Здравейте и благодаря за полезната информация! Аз се интересувам какъв обектив ще ми препоръчате да взема под наем за предстоящ детски рожден ден. Имам апарат canon 550D. Благодаря ви предварително!

  • Здравейте, това е въпрос, на който трудно мога да ви дам отговор. Зависи много от това какви фокусни разстояния предпочитате. Аз лично бих снимал с фокусни разстояния между 35 и 135мм и затова бих ползвал варио обектив. Няма някакво правило за снимане на деца или за детски рожден ден. Зависи от личните ви предпочитания. Ако нямате такива, тогава по-добре си създайте такива преди самото събитие като снимате с различни фокусни разстояния, представяйки си, че сте в подобно помещение (или може би навън) и вижте какво ще ви хареса най-много като оптично изкривяване, тъй като това да се снима на 24мм, 35мм и примерно на 100мм дава съвършено различни картинки.

 6. Ами , много ми хареса обяснението за обективите и напълно логично. Тъй като и аз като повечето хора, разделях обективите на портретни/пейзажни, тази статия ми повлия да променя гледната точка. Занимавам се съвсем отскоро с фотография и попивам всичко наред същотака се занимавам с обучение на хора , само, че в танцовото изкуство. Общо взето навсякъде е така , пъвро учиш правилата след това се учиш да ги избягваш и да проявяваш твоеето усещане за нещата. Не трябва да се ограничаваме по никакъв начин в нищо. Благодаря за статийте, много добре обяснение, на разбираем език :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s