Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Митове и легенди: Като си купя DSLR снимките ми ще стават по-добри

28 коментара

blog-moved

Реклами

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

28 thoughts on “Митове и легенди: Като си купя DSLR снимките ми ще стават по-добри

 1. Аз наскоро реших да напиша нещо подобно, защото дълги години се мъчех с глупости…http://antoncaro.com/2012/09/18/photo-manipulations/
  а също и тази публикация http://antoncaro.com/2012/09/19/becoming-a-camera-owner/
  Голяма мъка си ми беше, години наред лутане и харчене на пари. Ако искаш, може да ме дадеш за пример как не бива да се прави.

 2. Здравей,

  Оценявам коментара и се радвам на искреността ти в публикациите, особено в тази, в която разказваш за опита, който имаш с филмова камера. Аз не мога да се похваля с такъв опит и затова твоята публикация е много ценна, не толкова като лош пример, а обратното — като пример, че дори и да се сменя техниката надали ще може да се види някаква значителна разлика.

  Някой беше казал, че инструментите за фотография в момента са много по-достъпни. Това прави „конкуренцията“ на база техника практически безсмислена.

  – Тихомир

 3. Pingback: Как да “замъгля фона” като снимам? « Фотография за хора – блог

 4. Pingback: Как да “замъгля фона” като снимам? « Тихомир Лазаров – блог

 5. Pingback: Как да “замъгля фона” като снимам? | Фотография за хора - блог

 6. Pingback: Как да “замъгля фона” като снимам? | Тихомир Лазаров - блог

 7. Pingback: Какъв “обектив за портрети” да използвам? « Фотография за хора – блог

 8. Pingback: Какъв “обектив за портрети” да използвам? « Тихомир Лазаров – блог

 9. Pingback: Какъв “обектив за портрети” да използвам? | Тихомир Лазаров - блог

 10. Pingback: Снимки на открито — Когато околната светлина има значение | Тихомир Лазаров - блог

 11. Pingback: Какъв “обектив за портрети” да използвам? | Тихомир Лазаров - блог

 12. Pingback: Как да “замъгля фона” като снимам? | Тихомир Лазаров - блог

 13. Здравейте, предварително се извинявам, че задавам въпроса си тук, но не никъде в блога не открих информация по въпроса, който ме интересува. От скоро съм притежател на среден клас DSLR и мога свободно да снимам на ръчен режим. Снимам предимно спортни мероприятия на открито. Въпросът ми е дали използването на филтър, ще подобри качеството на снимките и като цяло ми е интересно за функциите на UV и поляризиращите филтри, тъй като не съм много на ясно с тях. Благодаря предварително :)

  • Здравейте,

   Вярно е, че не съм писал за филтри, тъй като аз лично не използвам такива, освен бях купил преди години защитен филтър за един от обективите си, но повече не съм купувал. Причината е най-вече защото не снимам неща, за които са необходими толкова филтри, а специал UV и поляризиращите филтри не ми вършат особена работа.

   UV филтърът е бил използван едно време главно за лентовите фотоапарати, пазейки филма от ултравиолетови лъчи. Сегашните сензори не се влияят от тях и филтърът играе роля главно на предпазващо стъкло. Ако е евтин, най-вероятно ще ви намали рязкостта на снимката (грубо казано, все едно да снимате през не толкова лъскав плексиглас), както и може да получите някакви слънчеви отблясъци, които не искате.

   Ако ви трябва филтър, който да ви пази челната леща (която била най-евтината част от целия обектив), тогава може да си вземете предпазващ филтър, който е по-скъп, за да не ви разваля картинката.

   Но ако нямате пари за даване, си ги спестете и не си купувайте такъв филтър.

   Поляризиращият филтър премахва слънчеви отблясъци САМО ако сте в определен ъглов диапазон спрямо светлината. Т.е. ако снимате от най-различни ъгли, един път ще работи, друг път няма да работи. Затова аз не го ползвам, тъй като той е за много фиксиран ъгъл на снимане спрямо слънчевата светлина.

   За мене имат смисъл само неутралните филтри, но те са ми нужни главно ако искам да снимам с осветление на по-ниска скорост или по-широко отворена бленда. Когато не се снима с осветление и не е нужно да се снима на ниска скорост или много отворена бленда, тогава и неутрален филтър не ви трябва.

   Аз лично препоръчвам ако се купуват филтри, да са по-универсален размер, за да не се купува за всеки обектив отделен филтър. Има или преходници (които не знам колко са читави), както има и квадратни филтри с поставка, която се слага за обектива.

   Във вашия случай не виждам смисъл да се ползва филтър, освен поляризиращ, който ще работи само в определени случаи.

   Има и друг често използван филтър, който е градиентен, който в горната си част е по-тъмен, а долу е по-светъл и това ще помогне небето да е по-тъмно отколкото земята. Това не е добро за снимки на хора или други по-големи обекти в снимката, тъй като често горната част на обекта застава в затъмнената част и изглежда странно. Този филтър се ползва главно от пейзажистите.

   Най-важното е да знаете какво е това в снимките, което смятате, че може да се подобри и тогава да търсите решение ТОЧНО на този проблем, тъй като експериментирайки с различни филтри, обработки, настройки, не винаги ще ви научи да разрешите точно този проблем.

   – Тихомир

   • Много ви благодаря за отделеното време! Знаех си, че ако получа отговор, ще е изчерпателен и ще удовлетвори запитването ми :)

   • Чета и си спомням за мен и жена ми. Точно както горе описаното.

 14. Добре, съгласен съм с повечето от това което сте написали. В крайна сметка какъв фотоапарат препоръчвате да си взема. Преди да чета вашите текстове се бях спрял на SONY ILC-E3000KB. Сега понах да размислям, а и не разполагам в момента с кой знае какви средства. Предварително благодаря

  • Здравейте,

   Не мога да ви отговоря на този въпрос. Има стотици модели фотоапарати в този клас и всички те ще ви дадат достатъчно добра картинка ако имате добри светлинни условия (които или се създават или се намират). Това, което написах в тази тема е по-скоро за изчистване на заблудите около някои неща, заради които хората си купуват техника. За съжаление не съм запознат с това, което има на пазара и не мога да ви препоръчам конкретни модели.

   – Тихомир

 15. Благодаря. За разлика от тогава когато зададох въпроса си днес вече съм прочел повече от това което сте публикували. Може би е добре човек да си купи апарат с възможност за смяна на обективите, което евентуално в бъдеще, в зависимост от развитието си би му дало допълнителни опции. Продължавам да чета с интерес блога, за да подобря качеството на „задапаратното устройство“. Желая ви успех.

 16. Прекрасна статия за тези,които могат да я разберат ! Поздрави и успехи !

 17. Супер статия, браво! Много, много познато звучи картинката.

  Но въпреки това, според Вас кое е по-добре – базов DSLR като Sony ILC-E3000KB или турбосапунерка като Sony HX300V? Приемаме, че и двете са на една и съща цена…

  • Не мога да преценя, защото зависи от стила ви на снимане. И двата имат ръчни настройки, което за мен е най-важното. Останалото е вече дали ви трябват други обективи освен това, което идва с фотоапаратите. Ако ви трябват, значи DSLR-ът е по-добре, защото позволява смяна на обективите.

 18. Здравейте,
  Много се радвам, че попаднах на този блог. Получих много полезна информация. Особено за снимането със zoom+macro. Снимам с любителски апарат най-нисък клас предимно пейзажи и closeup снимки (в „макро“ режим), но колкото и да чета и да експериментирам, не ми се получават снимките. От самия апарат излизат леко синеещи и винаги трябва да отнемам от синьото, просто без обработка не става. В microstock сайтовете отхвърлят около 80% от тях. Възнамерявам да сменя апарата с малко по-добър и исках да попитам кое е по-важно, за да е по-детайлна една снимка – физическият размер на матрицата или обективът?
  Благодаря предварително, желая Ви много успехи!

  • Здравейте,

   Синеенето не е от ниския клас фотоапарат. Всеки фотоапарат ще ви даде същите резултати. Причината в синеенето е настройката, наречена „бял баланс“. Дигиталната техника се нуждае от помощ да се каже в какви условия се снима — дали е на стайно осветление, дали е на сянка, дали е облачно, дали е на слънце и т.н. Всяко отклонение от тази настройка прави снимката да е има някакъв нюанс (жълт, червен, зелен, син, лилав). Ако снимате с автоматичен бял баланс, най-вероятно фотоапаратът избира нещо, което смята, че е подходящо. Точен бял баланс може да се направи във фотоапарата като ползвате бяла карта. Дори бял лист А4 би свършил работа ако не се гони абсолютно точен резултат. Ако не се прави това във фотоапарата е добре да се снима в режим със сурови файлове, а не JPEG и там може да се променя белия баланс софтуерно след това без загуба на качеството.

   Почти винаги трябва да има софтуерна обработка най-малко за увеличаване на контраста и изостряне на изображението (sharpening). Това е важно за микросток сайтовете.

   Нов фотоапарат няма да оправи синкавото, както казах. То не е до фотоапарат, а до работа с него.

   Трябва да напиша публикация как стават тези неща може би.

   По отношениена въпроса за детйалността на снимката — размерът на сензора е най-важното нещо. След това е обективът. Когато снимките се гледат само в интернет и не се отпечатват в големи размери, размерът на сензора не е кой знае колко важен.

 19. Pingback: Как да замъгля фона като снимам? | Тихомир Лазаров - блог

 20. Pingback: Какъв ‘обектив за портрети’ да използвам? | Тихомир Лазаров - блог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s