Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

„Бизнес петък“ — история в снимки

има 1 коментар

Неотдавна завърших първата история в картинки, която беше оформена като малък комикс. Реших да направя и втора история в картинки (нетърпеливите могат да видят големите снимки на сайта). В тези истории целта ми не е винаги да направя нещо твърде сложно като разказ, тъй като в малко снимки понякога е трудно да се представи нещо сложно. Исках да е обикновена житейска история, но заснета като кадри от кратък филм. Ето и историята:

„Бизнесмен отива към офиса рано сутрин в петък. Всичко върви добре през деня, обаче изниква проблем и го заставя да остане до доста късно. Вече е 02:00 и накрая проблемът е решен и той може да тръгва. Поглежда през прозореца — навън вали. Тръгва от офис сградата, слиза по стълбите и се качва в колата. Дъждът продължава. Спира пред дома си и тича да се скрие от дъжда, заключвайки колата в движение. Пред вратата на дома си се сеща, че е забравил ключовете си на бюрото в офиса.“

Напълно обикновена история. За да се оформи като такава, в ума ми бяха няколко снимки, а именно слизането на по стълбите в дъждовен ден и качването в колата. За да не бъдат самостоятелни такива, реших, че е добре да измисля история покрай тях, а това отнема време. Измислянето на история може да отнеме както секунди, така и много дни. В моя случай беше в рамките на няколко дни, докато се избистрят нещата.

Защо „петък“? Защото повечето свързват петъците с „предверието към почивни дни“ и исках да има повече противоречие в историята, донякъде и хумор.

Ето и самата история:

Бизнес петък — Кадър 1 — Влизане в офиса

Бизнес петък — Кадър 2 — Денят върви добре

Бизнес петък — Кадър 3 — Изниква проблем и трябва да остане до късно

Бизнес петък — Кадър 4 — Вече е 02:00 и най-накрая проблемът е разрешен. Навън вали.

Бизнес петък — Кадър 5 — Излизане от офиса в дъждовната вечер

Бизнес петък — Кадър 6 — Влизане в колата

Бизнес петък — Кадър 7 — Пристига, заключва колата и тича да се скрие от дъжда

Бизнес петък — Кадър 8 — Пред къщи, но е забравил ключовете си

Бизнес петък — Кадър 9 — Забравените ключове на бюрото

Снимките бяха планирани да бъдат направени на 2 места — на открито и на закрито. На открито направихме кадрите с влизането в колата и заключването. За целта трябваше да избера подходящи места за снимки, тъй като трябваше да може да спрем колата и да сложа няколко статива около нея и да снимам без да преча на други. Снимките с колата бяха направени в около 16:00 следобяд, но с подходящи настройки на фотоапарата и съответното осветление се получиха изглеждащи така вечерно.

Ето някои от кадрите, които бяха ползвани, без обработка, с цветовете и светлината, както дойдоха от фотоапарата:

Сравнително трудно беше да заснема кадъра, където той е пред вратата и е забравил ключовете. Не толкова като осветление или позиране, а това че в 22:00 все още имаше „живот“ по етажите на жилищната сграда и от време на време излизаха комшии, а на нас ни трябваха няколко спокойни минути. Докато разположа осветлението, излезе комшийка, за да пита какво правя там с тези стативи 🙂 Обясних накратко, за да не се притеснява. Реда, по който бяха снимани кадрите в този ден бях планирал по следния начин (и минаха по план):

  • излизането от колата и заключването (на открито);
  • влизането в колата (на открито);
  • качването по стълбите (на закрито);
  • слизането по стълбите (на закрито);
  • 2-те снимки на бюрото (на закрито);
  • поглеждането през прозореца (точно срещу бюрото);
  • ключовете на бюрото;
  • пред входната врата;

Ето и картинките, които бях скицирал предварително, по които работихме:

Доколкото ми е възможно гледам да снимам нещата така, както ще бъдат публикувани, но има моменти, които излизат твърде скъпо, за да бъдат направени директно във фотоапарата и тогава си позволявам монтажи или допълнително рисуване в снимката. Дъждът е изцяло софтуерно направен, както може да се досетите. Снимките на бюрото са правени вечерта в 21:00 в рамките на около 1 час. Светлината в тях е изцяло от изкуствено осветление и това са снимките, които бяха направени от фотоапарата. По тях е пипано много малко, за да придобият финалния вид, докато при други снимки, където имаше монтаж и дъжд, е работено доста повече.

Специални благодарности на модела, който беше изключително търпелив, много отзивчив и с много истински изражения и действия на тези снимки.

По-големите снимки може да разгледате на официалния сайт.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

One thought on “„Бизнес петък“ — история в снимки

  1. Pingback: Нова история в картинки… но все още като непубликуван ръкопис | Тихомир Лазаров - блог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s