Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Каталожна фотография – работни облекла на „Жонаив ЕООД“

3 Коментари

Имах възможността да работя по проект, в който трябваше да се направят нови каталожни фотографии на продуктите на фирма Жонаив ЕООД. Фирмата се занимава с производство на работни облекла като производствена база е в град Етрополе, но основното представителство им е в София.

Изискванията бяха снимките да са на бял фон. Това е нещо, което често снимам и беше удоволствие да работя по проекта. За тези, които са любопитни как протича една такава задача, ще разкажа малко по-подробно.

Представители от фирмата ми се обадиха и ми представиха задачата, която имат — да обновят каталога си с актуални фотографии на моделите, които имат. Смятам, че е винаги много добре ако имам възможност да се видя с хората на живо преди снимките. Това помага да разбера повече за проекта, както и да поговорим повече за това какви са специфичните им изисквания, какви са били старите им каталози, как смятат да оформят снимките в новите каталози и да уточним детайлите по фотосесията.

Фотосесията се проведе в студио, където имахме 2-ма модели — мъж и жена. На място бяха донесени всички необходими дрехи и аксесоари, дъска за гладене, ютия, десени с цветове на различните продукти. Там бяха и представителите на фирмата, които бяха отговорни за ръководенето на задачата.

Цялата фотосесия отне около 4 часа, като отделяхме между 5 и 10мин на облекло. Комбинирането на облекло с аксесоари беше ръководено изцяло от представителите на фирмата, докато аз само работих по позирането на моделите и заснемането.

Студийното помещение не беше много голямо и от опита, който имам в снимането в малки помещения знаех, че трябва да използвам по-късо фокусно разстояние. Повечето снимки са снимани в порядъка на 35мм. Опасността при използването на късо фокусно разстояние и снимане на хора в цял ръст е, че може да се окаже, че горната част от тялото на човека е несъразмерно по-голяма от долната. Това се получава, когато снимате на нивото на очите.

Тези, които правят снимки с телефон е редно да знаят, че оптиката на телефоните им е с късо фокусно разстояние и ако снимат на нивото на очите, често телата на хората изглеждат по-малки от главите.

За да се заобиколи този проблем има няколко варианта:

  • Да се снима с по-дълго фокусно разстояние. Моето лично предпочитание е нещо между 70 и 135мм. Предпочитанията не важат, когато помещението не го позволява. Заради това отиваме на следващия вариант;
  • Да се снима от по-ниско ниво. Снимките са правени от около 60-70см от земята, за да не се получи този ефект. Тук е важно да знаете, че при по-малко фокусно разстояние фонът визуално изглежда по-далече и всяко движение нагоре или надолу на обектива променя драстично местоположението на фона. В моя случай фонът стига почти до тавана и ако се сниша още малко моделът започва да излиза извън фона. Затова 60-70см беше оптималното положение на обектива. Ако и това не е възможно, то остава последния вариант;
  • Да се оправи перспективата в софтуера, който използвате за обработка на изображения.

Ето как изглеждаха кадрите от фотосесията преди и след обработка:

Причината да се виждат в кадър и студийните аксесоари е именно използването на по-късо фокусно разстояние. Ако сте чели публикацията, в която говоря за това как снимам на бял фон, ще сте запомнили, че важното е моделът да е изцяло в бялата част на снимката. Нещата, които трябва да се изчистят е добре да не пресичат модела, за да е по-лесно да бъдат отстранени.

След като приключи фотосесията заедно с представителите на фирмата седнахме да разгледаме резултатите и те посочиха кадрите, които да използват за каталога си.

След около седмица имах възможност да снимам и цеха им в Етрополе. Ето и част от фотографиите, които клиентите харесаха:

Благодарности към екипа в Етрополе за търпението им, тъй като докато те работеха по задачите си, аз трябваше да им заслепявам очите с осветление и да насочвам към тях обектив 🙂

Благодарности и към Жонаив ЕООД, че ми гласуваха доверие за заснемането на този проект.

Снимките са вече на сайта на фирмата и могат да бъдат разгледани:

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

3 thoughts on “Каталожна фотография – работни облекла на „Жонаив ЕООД“

  1. А бихте ли споделили на каква подложка са стъпили моделите ви , за да се получи такова леко отражение? Благодатя Ви!

    • Това е вералит, 1мм. Същата работа върши и плексиглас или друга гладка отражателна повърхност, на която може да се стъпва.

      • Благодаря Ви за отговора, страхотен блог, често препрочитам публикациите ви, изиключително полезни са за самоуки като мен 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s