Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

„Крос в парка“

4 Коментари

Фотосесиите на спортна тематика са винаги вълнуващи и често има трудности, които трябва да се преодолеят. Основната разлика с фотосесиите на семейства (например) е, че тук имаме повече движение, отколкото статика. В този смисъл трябва да се съобразят много фактори като осветление, настройки на фотоапарата, околна светлина, местоположение, начин на фокусиране и т.н…

Както във всяка спортна фотосесия са нужни неколкократни повторения на едно и също движение. За щастие, моделът поддържаше редовно спортна форма и това не беше никак уморително за нея. Това беше чудесно и помогна изключително много за изобилието от кадри, които бяха заснети.

Както обикновено, преди снимките беше направен оглед на мястото, за да е ясно колко е натоварено като движение, дали няма да се пречи на хората, които минават оттам и как пада слъчевата светлина по времето, когато ще бъдат снимките. Това е снимка от предварителния оглед. Мястото беше чудесно.

По тази алея минаваха хора сравнително често и от време на време трябваше да изчакваме велосипедисти, тичащи хора, кучета, деца.

Все пак, това беше добро време за малко почивка, както на техниката, така и на модела, въпреки, че до последно тя нямаше външни признаци на умора. Явно редовните тренировки си казват думата.

Финалната снимка, която е включена в официалната галерия, е снимана с 2 светкавици. Предполагам, че ще е интересно да се види оригиналната снимка, преди обработването й:

По принцип мнозина очакват оригиналната снимка да е тотално различна от финалната. В някои случаи е така, но аз лично предпочитам да снимам така, че снимката да е готова за публикуване или ако не е готова да е нужно съвсем малко обработка в случай, че нещо липсва. В случая може да се забележи, че липсват пръстите на маратонката. Тъй като направих доста кадри, взех подобен кадър, но където присъстваше и останалата част от маратонката, и добавих липсващата част. Това помогна, за да се получи финалния кадър, разбира се и след малко илюстративна работа:

Ако снимката ви е харесала и имате въпроси, бъдете свободни да ги зададете.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

4 thoughts on “„Крос в парка“

  1. Здравейте! Интересни снимки правите…обработките мисля са почти еднакви, това някакъв плъгин ли е или? Ако може повече инфо, ще бъда много благодарен!

    • Здравей Стойчо. Преди мислих снимките да ги пускам без особена обработка, тъй като нямах време. Но после реших да обработва снимките така, че да изглеждат илюстрирани, като един вид „signature post processing“. Не използвам никакви plugin-и, дори не знам как се използват. Всичко е илюстрирано на ръка върху снимката. Ръчно се прави и отнема доста време, но постигам точно това, което искам.

      — Тихомир

  2. Pingback: Снимките ми излязоха тъмни като ги отпечатах | Тихомир Лазаров - блог

  3. Pingback: Защо снимките ми излязоха тъмни като ги отпечатах? | Тихомир Лазаров - блог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s