Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Какъв любителски фотоапарат да си купя?

21 Коментари

Снимка, правена с малък любителски фотоапарат, модел 2004г

Купуването на любителски фотоапарат може да бъде доста трудно за мнозина, поради факта, че на пазара има изобилие от такива фотоапарати.

Каква е основната разлика между любителския и професионалния фотоапарат?

Разликата се крие в това колко подробна информация относно кадъра е записана от самия апарат. Информацията относно кадъра се извлича с помощта на т.нар. „сензор“. Тъй като повечето хора не осъзнават по какъв начин работят фото апаратите, те и не осъзнават разликата в сензорите на различните фотоапарати. Затова компаниите не рекламират сензори, а рекламират цифри, с които по-добре биха повлияли на мотивацията на клиента да закупи определен продукт.

Обикновено клиентите гледат цифрите. Ето и няколко съвета, свързани с цифрите, които биват рекламирани:

Колко струва този апарат? Болшинството стигат само до тук и не се интересуват от това какво има отвъд тази цена. Колко струва технологията зад тази цена? Колко струва доставката? Колко струва митото, което трябва да се плати? Какви заплати трябва да се платят на персонала, който продава този продукт? Каква е разликата между два фотоапарата с подобна цена или това няма никакво значение за вас? Цената не е винаги определящ критерий, но в много случаи по-високата цена определя и по-добро качество. Замисляли ли сте се защо китайските стоки са толкова евтини? А замисляли ли сте се, че повечето от „марковите“ стоки се правят също в Китай, но са значително по-скъпи? Разликата е в контрола на качеството. Компаниите, които сглобяват техниката си в Китай, но държат на това да имат добра репутация инвестират доста пари в контрола на качеството на всеки продукт, който излиза на пазара. Това оскъпява продукта. В останалите случаи нямаме контрол на качеството и това, което купувате може да работи, може и да не работи. Затова има толкова разнообразни мнения по отношение на евтини китайски стоки. Едни казват, че за тях това е много изгодна покупка, а други казват, че това е голям боклук. Причината е, че единият е попаднал на бройка, която е качествена, а другият — на некачествена. Затова контролът на качеството оскъпява стоката и гарантира качеството й. Все пак препоръчваме, когато избирате фотоапарат да проверите в интернет по името на модела дали има сериозни оплаквания. Ако няма сериозни оплаквания, можете да преминете по-нататък в избирането.

Колко мегапиксела е? Когато гледате свои снимки и снимките на някой друг, дали първият въпрос, който си задавате е „колко ли мегапиксела е фотоапаратът, който прави тази снимка“? Ако „не“, тогава какъв критерий са мегапикселите? Прочетете наша друга публикация, където обясняваме подробно за това какво означават „мегапикселите“ на един фотоапарат. Мегапикселите не правят по-добра снимка. Фотоапарат, който прави 3 мегапикселови снимки е достатъчен за любителя фотограф. Не се хващайте на номера с повечето мегапиксели. Ако два фотоапарата са идентични, но единият е с повече мегапиксели, няма смисъл да давате повече пари, защото това няма да направи снимките ви по-добри. По-добре си задръжте парите за нещо по-стойностно.

До каква степен приближава? Тази характеристика се нарича още „zoom“ (чете се „зуум“). Фотоапаратите имат т.нар. „оптичен“ и „цифров“ zoom. Оптичният е това, което трябва да гледате. Колкото по-голямо е числото (обикновено се изписва като 3х, 4х, 5х и т.н…), толкова по-близо можете да приближите обекта без да трябва да ходите към него. Това е полезна характеристика. Често фотоапарати с 3х zoom са достатъчни за нуждите на любителя фотограф и за снимки на близки и приятели.

Колко е голям дисплеят на фотоапарата? Дисплеят за някои е много важна характеристика. Той помага да се видят детайлите на снимката и ако има несъвършенства да се снима отново. Той не е най-важната характеристика на един фотоапарат, но за ваше удобство може да потърсите фотоапарат с по-голям дисплей. Снимките, които ще покажем в тази публикация са правени с фотоапарат, чийто дисплей е само 1.5″ или около 3.8см. Това е много малък дисплей, в сравнение с масовата любителска фототехника днес, чиито дисплеи са в пъти по-големи. Отново, малкият дисплей няма да направи снимките ви по-добри, но ще бъде по-удобен за вас.

А сега и няколко критерия, които не касаят просто цифри, но които са може би по-важни от тези с цифрите. Тези критерии касаят качеството на снимките, както и възможността да постигнете по-добро качество чрез ръчно настройване на фотоапарата. В 99% от случаите автоматичните настройки ще ви свършат работа. Ако не търсите да правите много ръчни настройки по фотоапарата, информацията дотук ви е достатъчна, за да направите вашия избор.

Ако искате да имате още по-фин контрол или да направите стъпка напред в експлоатирането на техниката, която имате или бихте купили, е добре да видите дали можете да променяте ръчно още няколко параметъра.

 • ISO или чувствителност на сензора. Когато снимате на закрито или в сумрак или дори на сянка понякога ще е нужно да промените тази стойност към по-висока. Обикновено стойностите, които можете да избирате биха били 50, 100, 200, 400, 800 и т.н.
 • Способност да променяте „белия баланс“ на снимката или да кажете на фотоапарата си дали в момента снимате в облачно време, на луминисцентно осветление, на дневна светлина, нощем и т.н.
 • Възможност да променяте начинът на измерване на светлината на фотоапарата. Това на английски се нарича „metering mode“ и се означава някой от тези символи:
 • Възможност да влияете върху скоростта на затвора на снимките. Обикновено се изписва като „EV“, а на английски се нарича „exposure compensation“. В настройките се изобразява като линия, в която имате [ -2 ** -1 * * 0 ** +1 ** +2 ]. Когато изберете настройка, която е от дясната страна на нулата, тогава ще имате по-светли снимки, но и трябва да държите фотоапарата по-стабилно. Обратно, ако стойността е от лявата страна на нулата ще имате по-тъмни снимки. Това се използва в случай, че искате снимката да бъде умишлено по-тъмна (ако всичко около вас е твърде ярко) или да е по-светла (ако няма достатъчно светлина).
 • Възможност да снимате в портретен или макро режим. Макро режимът може да бъде използван вместо портретен, както и понякога обратното е също възможно. Това ще ви помогне да правите снимки от близък план, като фонът ще бъде леко замъглен, а това, което снимате, ще бъде ясно и фокусирано.

Добрата новина е, че почти всеки съвременен фотоапарат притежава тези характеристики, което означава, че може да го изберете на база на предпочитана марка и „числовите характеристики“, които описахме по-горе.

Решихме, че ще е удачно ако публикуваме снимки, които са правени с любителски фотоапарат, за да видите, че изборът на модел не е толкова от значение ако търсите снимки с такова качество. По-важно е да знаете какво да правите с такава техника.

Предполагам тези, които търсят някой да им каже „купете си Nikon“ или „купете си Canon“ или Sony, Olympus, Pentax и т.н., ще бъде донякъде разочарован четейки тези редове, но и се надяваме, че ти който търсиш подобен съвет, ще може да размислиш още по-трезво върху избора си и да не бъдеш повлиян от маркетингови трикове или от излишни спорове „коя марка е най-добрата“.

За показно, решихме да снимаме с изключително стар модел любителски фотоапарат, който е вече трудно да намерите на пазара. В наши дни цената му е около 100лв, но много трудно бихте го открили за продажба. Защо? Защото е много специален? Не, защото е твърде стар модел и навярно е спрян от производство.

Колко мегапиксела е? 4 мегапиксела. Това, както вероятно сте прочели, няма никакво особено значение за крайните снимки, които показваме тук.

Колко може да приближава оптично? Според спецификацията приближава максимално 3х оптично.

Колко е голям дисплеят му? Дисплеят му е по-малък от дисплеите на повечето ваши мобилни телефони. Той е само 1.5″ в диаметър, което е около 3.8см.

Ето го и него:

Сигурно вашите любителски фотоапарати изглеждат по-големи и по-нови от този.

Снимките, които публикуваме не са редактирани. Те са директно свалени от фотоапарата без никаква обработка (освен слагането на воден знак, което не се е брои за обработка).

Почти е сигурно, че ако фотоапаратът беше модел 2010г (в периода, когато е писана тази публикация) повечето от вас, които си търсите любителски фотоапарат, щяхте да тръгнете да си купувате точно такъв, защото бихте си помислили, че само с него може да се направят такива снимки. Реалността е такава, че такива снимки могат да се направят с почти всеки съвременен любителски фотоапарат.

Надяваме се, че след тази статия имате вече друго виждане по въпроса на това какъв любителски фотоапарат да си купите или ще знаете какво можете да правите с вашия стар апарат. Знанието за тези неща би ви спестило доста пари. Всичко се свежда до това как снимате, да познавате техниката, която имате и да намерите правилната светлина.

В случай, че сте пропуснали, може да разгледате още теми от поредицата „какъв фотоапарат да си купя„.

А един от магазините за фототехника в България, които мога да препоръчам е PhotoPlanet.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

21 thoughts on “Какъв любителски фотоапарат да си купя?

 1. много ви моля,който разбира да ми помогнееее.Както разбах сензора е важен но след като не е описан в характеристиките как да разбера.Малко ще ме затрудни да изпробвам всички налични апарати по магазините.Имам обаче и конкретен въпрос CANON POWERSHOT A3350 или Canon IXUS 115 HS.Засега съм се спряла на тези модели,а цената ме устройва.Може ли някой да ми каже кой е по-добрия вариант.Искам хубави наситени цветове,да мога да снимам в движение доколлкото е възможно за тази цена.И да мога да снимам цветя и животни с марко режима.Ясно ми е че за тази цена е малко мисията невъзможна и все пак искам да избера най-доброто от възможните.Ако знаете друга модел който да е по добър от тези за тази цена с радост ще приема предложение от хора които са наясно с това

 2. Здравей,

  И двата фотоапарата са от един и същ клас и имат много малко разлики, но според мен е по-добре да се вземе IXUS 115 HS, защото там имаш снимка, която е по-малка като мегапиксели, но ще е с повече детайл, отколкото при другия модел.

  Ще имаш достатъчно възможности да снимаш разнообразие за типа фотоапарат, който вземаш. По принцип повечето фотоапарати на Канон в този клас са с много добри изображения като цветове.

  Успех!

 3. Здравейте,
  Избрал съм си Fujifilm s4000 и само искам да попитам дали може да му се сложи външен микрофон (например като този http://www.technomarket.bg/products/00000553/philips-sbcmd110-microphone) дали може да се синхронизира аудиото със видеото,защото тези микрофони мисля че могат да се свързват само към PC ако ми обясни някой ще съм му много благодарен

 4. Здравейте, според спецификацията _не може_ да му се сложи външен микрофон, защото липсва такъв вход:
  http://snapsort.com/cameras/Fujifilm-S4000 (вижте по-надолу, където пише „Lacks an external mic jack“)

  – Тихомир

 5. Благодаря за бързия отговор 🙂

 6. здравейте, бихте ли направили сравнение между следните два апарата :
  Canon PowerShot SX50 HS
  Sony Cyber Shot DSC-HX300V
  цените и характеристиките им са сходни, но не мога да преценя кой е по-добър

 7. Когато цените и характеристиките са сходни, тогава всичко зависи от този, който снима. По подобен начин ако 2 готварски печки са със сходни характеристики и цени, то зависи от готвача дали храната ще е добре приготвена, докато печките просто изпичат храната. Така и фотоапаратите просто записват това, към което ги насочите. При снимане с автоматични настройки най-добри резултати се постигат когато не снимате срещу силен светлинен източник, на сянка сте или помещението е добре осветено.

 8. Искам да си купя Canon IXUS 125 HS, някакъв съвет за него. Искам хубава снимка като цвят и детайл, наситени цветове и т.н

  • Здравейте,

   Хубавата снимка като цвят и детайл с компактен фотоапарат зависи от условията, в които снимате. Ако снимате на сянка и в добре осветено помещение и _не_ срещу слънцето, имате шанс да направите много хубави снимки. Когато светлинните условия не са подходящи, почти няма фотоапарат, който да направи хубава снимка (дори и скъпите). Професионалистите или намират подходящата светлина, или я създават. Любителите често снимат така, както намерят за добре и затова някои снимки не им се получават.

   Относно този фотопарат — той ще ви даде хубава снимка като цвят и детайл ако снимате в подходящи условия. Така е с всеки друг модел на пазара. Най-важното е да не гоните много мегапиксели и да има качествена изработка, т.е. да не се чупи на 2-рия ден (като механика). Обикновено водещите марки имат добри модели, които често не се различават особено във вътрешността си, но имат различна обвивка.

 9. Pingback: Вечният въпрос: Какъв фотоапарат да си купя? (част II) | Тихомир Лазаров - блог

 10. Здравейте и аз ще отнема от времето ви с банален за вас въпрос. Искам да подаря на мъжа ми фотоапарат и не знам какъв.Набелязах няколко модела, които ме устройват като цени. Дали някоя от тях е по- удачен. .. а за това, че си зависи от „снимача“- то се знае.
  http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-fujifilm-14mp-cheren-finepix-s4500/pd/ESQXTBBBM/
  http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-sony-dsc-h200-20mp-cheren-card-sd-8gb-zarjadno-ustrojstvo-h200bcg8xxdi-ys/pd/E4WPNBBBM/
  http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-fujifilm-finepix-cheren-s4000/pd/ECQS7BBBM/
  http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-canon-powershot-sx500-is-16mp-cheren-aj6353b002aa/pd/EJDNKBBBM/

  • Здравейте, и 4-те модела са в еднакъв клас. Аз препоръчвам колкото може по-малко мегапиксели в тези ценови класове. Видях, че Canon-ът има пълни ръчни настройки. Ако и другите имат тази възможност, значи няма значение кой от всичките. Пълните ръчни настройки са добри ако човек започне да експериментира с по-трудни за снимане светлинни условия. Ако се снима само в автоматичен режим, тогава няма нужда от тази функционалност.

 11. Здравейте, господин Лазаров. Парво са ви много благодарен за това което правите смисъл да просвещавате такива като мен. А аз съм един супер начинаещ човек който иска да снима осем месечния си син. Благодарение на вашите статии малко ми просветна и разбрах някой основни неща. Като едно от тях е че аз несам и никога няма да човек който може да се нарече фотограф. Простата причина е че фотографията е изкуство, а аз несам от хората който могат да творят този вид изкуство. Аз никога няма да имам мисленето и погледа на един фотограф, а и неискам да правя режисирани снимки,а такива който да вращат спомени да топлят сурцето. Искам да се науча да олавям мига,снимката да е непринудена но и да се чете щастието в очите на сина ми. Та от тук започна и голямото лутане и чудене. Професионалните апарати не са за мен, неудобни са ми,големи,няма да използвам и десет процента от възможностите им,както и е немислимо женами да излезне на разходка с детето,чанта, че и чанта за апарата, че и да снима с него вповече ще и доиде. Та се насочих кам байонетите или компактните апарати. За съжаление знам само че колкото е по голяма матрицат и оптиката е по светлосилна е по добре в моя случаи. Както, че се нуждая от бърз фокус и скорост на блендата че малкият разбоиник е много бърз. Относно вторите две характеристики нищо незнам смисъл как се определят и какви трябва да бъдат. Ще съм ви благодарен ако ме посъветвате за марка и модел до около 1000лв. Забравих да спомена че предполагам ще правя и много видео клипове. Благодаря предварително.

  • Гледам, че хората хвалят Sony NEX, Olympus PEN, Sony RX, които са с по-големи матрици и дори позволяват смяна на обективи. Наричат ги накратко „безогледалки“. Аз нямам поглед върху тези фотоапарати (и изобщо върху повечето техники на пазара, тъй като не искам да съм разбиращ от техника, а разбиращ от фотография). Надявам се, че това поне ще ви е добър ориентир. За да стават снимките така, както искате, снимайте от по-близо и на нивото на очите на детето. Не се старайте да бъде заснет в цял ръст. Повечето пъти емоцията е в лицето и очите, а не във фигурата в цял ръст.

 12. Здравейте г-н Лазаров от известно време чета вашия блог и Ви, благодаря, че образовате мен и други, като мен във фотографията. Искам да си купя апарати съм се спряла на canon powershot sx50 hs и Nikon COOLPIX P520. Ще си ви благодарна, кой от двата да избера. Също може ми да ме посъветвате за Никон Д3200 и Никон Д5200, както и ако взема някой от тях с какъв обектив да го ползвам за снимки любителски на пейзажи и приятели. Благодаря ви предварително за експертното мнение.

 13. Здравейте, колебая се между FujiFilm finepix300 i Fujifilm finepix100.Кое от 2те е по-добро според вас.100 е с 14 мегапиксела и 8 пъти зоом, а 300 е с 12 мегапиксела и 10 пъти зоом?Под по-добро имам в предвид , кой от 2та модела би правил по-добри (качествени) снимки.Благодаря предварително за отговора.

  • Здравейте, мегапикселите и zoom-ът не са толкова съществени като разлики в този случай, а сензорите и софтуера във фотоапаратите. И аз лично не виждам друг начин за оценка, освен да се видят подобни снимки, направени от двата модела на сайтове като този: http://www.pbase.com/cameras/fujifilm

 14. Здравейте,
  искам да си купя хубав любителски фотоапарат, около 700лв максимум 800. Бих искала да е с повече възможности за ръчно управление. Казаха ми че Sony имат много дори фотоапарати от среден клас и ми препоръчаха тази марка. Какво мислите за Sony ILCE-3000K ? Какво ще ми препоръчате Вие?

  • Здравейте, аз не съм запознат добре с конкретните марки и модели техники на пазара и не мога да ви предложа нищо. Единственото, което правя в този блог и конкретно в тази тема, е да покажа принципни неща, които работят за всякакъв вид техника и да покажа, че човек трябва да се фокусира повече върху начина на снимане, отколкото върху техниката, защото 95% от фотоапаратите са по-добри от 85% от фотографите. За всеки един фотоапарат препоръчвам да видите най-вече дали работи коректно и дали не се разваля бързо, което може да видите на сайтове, където се разрешава коментирането и рейтинга на дадена стока. Ако има ръчни настройки, това е чудесно. Автоматичните настройки дори и на най-скъпите фотоапарати не правят кой знае какви хубави картинки. Затова не се заблуждавайте ако автоматичните настройки на някой фотоапарат, който изберете не дават добър резултат. Разгледайте множество снимки от този фотоапарат и ако видите хубави, значи може да се правят и хубави снимки с него. Лоши снимки винаги могат да се получат, независимо от техниката.

   – Тихомир

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s