Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Какъв любителски фотоапарат да си купя?

21 коментара

blog-moved

Реклами

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

21 thoughts on “Какъв любителски фотоапарат да си купя?

 1. много ви моля,който разбира да ми помогнееее.Както разбах сензора е важен но след като не е описан в характеристиките как да разбера.Малко ще ме затрудни да изпробвам всички налични апарати по магазините.Имам обаче и конкретен въпрос CANON POWERSHOT A3350 или Canon IXUS 115 HS.Засега съм се спряла на тези модели,а цената ме устройва.Може ли някой да ми каже кой е по-добрия вариант.Искам хубави наситени цветове,да мога да снимам в движение доколлкото е възможно за тази цена.И да мога да снимам цветя и животни с марко режима.Ясно ми е че за тази цена е малко мисията невъзможна и все пак искам да избера най-доброто от възможните.Ако знаете друга модел който да е по добър от тези за тази цена с радост ще приема предложение от хора които са наясно с това

 2. Здравей,

  И двата фотоапарата са от един и същ клас и имат много малко разлики, но според мен е по-добре да се вземе IXUS 115 HS, защото там имаш снимка, която е по-малка като мегапиксели, но ще е с повече детайл, отколкото при другия модел.

  Ще имаш достатъчно възможности да снимаш разнообразие за типа фотоапарат, който вземаш. По принцип повечето фотоапарати на Канон в този клас са с много добри изображения като цветове.

  Успех!

 3. Здравейте,
  Избрал съм си Fujifilm s4000 и само искам да попитам дали може да му се сложи външен микрофон (например като този http://www.technomarket.bg/products/00000553/philips-sbcmd110-microphone) дали може да се синхронизира аудиото със видеото,защото тези микрофони мисля че могат да се свързват само към PC ако ми обясни някой ще съм му много благодарен

 4. Здравейте, според спецификацията _не може_ да му се сложи външен микрофон, защото липсва такъв вход:
  http://snapsort.com/cameras/Fujifilm-S4000 (вижте по-надолу, където пише „Lacks an external mic jack“)

  – Тихомир

 5. Благодаря за бързия отговор :)

 6. здравейте, бихте ли направили сравнение между следните два апарата :
  Canon PowerShot SX50 HS
  Sony Cyber Shot DSC-HX300V
  цените и характеристиките им са сходни, но не мога да преценя кой е по-добър

 7. Когато цените и характеристиките са сходни, тогава всичко зависи от този, който снима. По подобен начин ако 2 готварски печки са със сходни характеристики и цени, то зависи от готвача дали храната ще е добре приготвена, докато печките просто изпичат храната. Така и фотоапаратите просто записват това, към което ги насочите. При снимане с автоматични настройки най-добри резултати се постигат когато не снимате срещу силен светлинен източник, на сянка сте или помещението е добре осветено.

 8. Искам да си купя Canon IXUS 125 HS, някакъв съвет за него. Искам хубава снимка като цвят и детайл, наситени цветове и т.н

  • Здравейте,

   Хубавата снимка като цвят и детайл с компактен фотоапарат зависи от условията, в които снимате. Ако снимате на сянка и в добре осветено помещение и _не_ срещу слънцето, имате шанс да направите много хубави снимки. Когато светлинните условия не са подходящи, почти няма фотоапарат, който да направи хубава снимка (дори и скъпите). Професионалистите или намират подходящата светлина, или я създават. Любителите често снимат така, както намерят за добре и затова някои снимки не им се получават.

   Относно този фотопарат — той ще ви даде хубава снимка като цвят и детайл ако снимате в подходящи условия. Така е с всеки друг модел на пазара. Най-важното е да не гоните много мегапиксели и да има качествена изработка, т.е. да не се чупи на 2-рия ден (като механика). Обикновено водещите марки имат добри модели, които често не се различават особено във вътрешността си, но имат различна обвивка.

 9. Pingback: Вечният въпрос: Какъв фотоапарат да си купя? (част II) | Тихомир Лазаров - блог

 10. Здравейте и аз ще отнема от времето ви с банален за вас въпрос. Искам да подаря на мъжа ми фотоапарат и не знам какъв.Набелязах няколко модела, които ме устройват като цени. Дали някоя от тях е по- удачен. .. а за това, че си зависи от „снимача“- то се знае.
  http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-fujifilm-14mp-cheren-finepix-s4500/pd/ESQXTBBBM/
  http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-sony-dsc-h200-20mp-cheren-card-sd-8gb-zarjadno-ustrojstvo-h200bcg8xxdi-ys/pd/E4WPNBBBM/
  http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-fujifilm-finepix-cheren-s4000/pd/ECQS7BBBM/
  http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-canon-powershot-sx500-is-16mp-cheren-aj6353b002aa/pd/EJDNKBBBM/

  • Здравейте, и 4-те модела са в еднакъв клас. Аз препоръчвам колкото може по-малко мегапиксели в тези ценови класове. Видях, че Canon-ът има пълни ръчни настройки. Ако и другите имат тази възможност, значи няма значение кой от всичките. Пълните ръчни настройки са добри ако човек започне да експериментира с по-трудни за снимане светлинни условия. Ако се снима само в автоматичен режим, тогава няма нужда от тази функционалност.

 11. Здравейте, господин Лазаров. Парво са ви много благодарен за това което правите смисъл да просвещавате такива като мен. А аз съм един супер начинаещ човек който иска да снима осем месечния си син. Благодарение на вашите статии малко ми просветна и разбрах някой основни неща. Като едно от тях е че аз несам и никога няма да човек който може да се нарече фотограф. Простата причина е че фотографията е изкуство, а аз несам от хората който могат да творят този вид изкуство. Аз никога няма да имам мисленето и погледа на един фотограф, а и неискам да правя режисирани снимки,а такива който да вращат спомени да топлят сурцето. Искам да се науча да олавям мига,снимката да е непринудена но и да се чете щастието в очите на сина ми. Та от тук започна и голямото лутане и чудене. Професионалните апарати не са за мен, неудобни са ми,големи,няма да използвам и десет процента от възможностите им,както и е немислимо женами да излезне на разходка с детето,чанта, че и чанта за апарата, че и да снима с него вповече ще и доиде. Та се насочих кам байонетите или компактните апарати. За съжаление знам само че колкото е по голяма матрицат и оптиката е по светлосилна е по добре в моя случаи. Както, че се нуждая от бърз фокус и скорост на блендата че малкият разбоиник е много бърз. Относно вторите две характеристики нищо незнам смисъл как се определят и какви трябва да бъдат. Ще съм ви благодарен ако ме посъветвате за марка и модел до около 1000лв. Забравих да спомена че предполагам ще правя и много видео клипове. Благодаря предварително.

  • Гледам, че хората хвалят Sony NEX, Olympus PEN, Sony RX, които са с по-големи матрици и дори позволяват смяна на обективи. Наричат ги накратко „безогледалки“. Аз нямам поглед върху тези фотоапарати (и изобщо върху повечето техники на пазара, тъй като не искам да съм разбиращ от техника, а разбиращ от фотография). Надявам се, че това поне ще ви е добър ориентир. За да стават снимките така, както искате, снимайте от по-близо и на нивото на очите на детето. Не се старайте да бъде заснет в цял ръст. Повечето пъти емоцията е в лицето и очите, а не във фигурата в цял ръст.

 12. Здравейте г-н Лазаров от известно време чета вашия блог и Ви, благодаря, че образовате мен и други, като мен във фотографията. Искам да си купя апарати съм се спряла на canon powershot sx50 hs и Nikon COOLPIX P520. Ще си ви благодарна, кой от двата да избера. Също може ми да ме посъветвате за Никон Д3200 и Никон Д5200, както и ако взема някой от тях с какъв обектив да го ползвам за снимки любителски на пейзажи и приятели. Благодаря ви предварително за експертното мнение.

 13. Здравейте, колебая се между FujiFilm finepix300 i Fujifilm finepix100.Кое от 2те е по-добро според вас.100 е с 14 мегапиксела и 8 пъти зоом, а 300 е с 12 мегапиксела и 10 пъти зоом?Под по-добро имам в предвид , кой от 2та модела би правил по-добри (качествени) снимки.Благодаря предварително за отговора.

  • Здравейте, мегапикселите и zoom-ът не са толкова съществени като разлики в този случай, а сензорите и софтуера във фотоапаратите. И аз лично не виждам друг начин за оценка, освен да се видят подобни снимки, направени от двата модела на сайтове като този: http://www.pbase.com/cameras/fujifilm

 14. Здравейте,
  искам да си купя хубав любителски фотоапарат, около 700лв максимум 800. Бих искала да е с повече възможности за ръчно управление. Казаха ми че Sony имат много дори фотоапарати от среден клас и ми препоръчаха тази марка. Какво мислите за Sony ILCE-3000K ? Какво ще ми препоръчате Вие?

  • Здравейте, аз не съм запознат добре с конкретните марки и модели техники на пазара и не мога да ви предложа нищо. Единственото, което правя в този блог и конкретно в тази тема, е да покажа принципни неща, които работят за всякакъв вид техника и да покажа, че човек трябва да се фокусира повече върху начина на снимане, отколкото върху техниката, защото 95% от фотоапаратите са по-добри от 85% от фотографите. За всеки един фотоапарат препоръчвам да видите най-вече дали работи коректно и дали не се разваля бързо, което може да видите на сайтове, където се разрешава коментирането и рейтинга на дадена стока. Ако има ръчни настройки, това е чудесно. Автоматичните настройки дори и на най-скъпите фотоапарати не правят кой знае какви хубави картинки. Затова не се заблуждавайте ако автоматичните настройки на някой фотоапарат, който изберете не дават добър резултат. Разгледайте множество снимки от този фотоапарат и ако видите хубави, значи може да се правят и хубави снимки с него. Лоши снимки винаги могат да се получат, независимо от техниката.

   – Тихомир

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s