Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Какво означават мегапикселите на един фотоапарат?

7 коментара

blog-moved

Реклами

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

7 thoughts on “Какво означават мегапикселите на един фотоапарат?

 1. Pingback: Моят „професионален фотоапарат“ не прави хубави снимки. Какво да правя? « Фотография за хора

 2. Pingback: Моят „професионален фотоапарат“ не прави хубави снимки. Какво да правя? « Тихомир Лазаров

 3. Pingback: Видео и фото реклама « Рекламна Фотография в България

 4. Открих тази статия чрез друг интересен блог (http://www.bg-fotoreklama.tk/video-i-foto-reklama/) и намирам много истина в този съвет… Но все пак повечето добри любителски апарата предлагат комбинация от мегапиксели и сензор – вече е трудно да се намери сносен сензот в апарат с по-малко от 8-10 МП!

 5. Това наистина е така, но най-важното е да се запомни, че при наличие на избор между няколко апарата с малки сензори, едно от предимствата трябва да бъде по-малкото мегапиксели. Разбира се, изборът ще е комплексен между другата функционалност, която предлагат устройствата, но специално за размера на изображението съветът си остава. При DSLR-ите от по-висок клас този съвет не важи.

 6. Здравейте, изчетох статиите, но не разбирам абсолютно нищо от фотоапарати. А се налага да купя фотоапарат до 2 дена. За мегапикселите разбрах. Аз искам да купя по-евтин апарат от порядъка на 200лв, може и малко повече, но ми се иска да прави хубави снимки от гледна точка на това, че като снима лице на човек, например, да не излизат на снимката ясно всички дефекти на лицето. Казвам го, защото на една приятелка фотоапарата струва някъде 400лв и прави гадни снимки на хората, всяка пъпчица или бръчица се вижда, а друга прияателка си купи от чужбина апарат за 60 евро, някаква измислена марка и прави страхотни снимки и на пейзажи и на хора. Както разбирам от статиите, тези детайли, които се виждат подробно са заради повечето мегапиксели. Но исках да питам нещо друго оказва ли влияние, т.е. какъв фотоапарат да си купя, за да не излизат на снимката и най-малките точици на лицето. И все пак да питам за марките, дали може да кажете има ли марка, която е по-добре да не купувам? Примерно гледам на Самсунг са по-евтини апаратите? По-лоша марка ли е ? Благодаря!

  • Здравейте,

   Това как излизат лицата на хората зависи от осветлението, при което се снима. Ако се снима на стайно осветление и светлината идва отвесно на лицето, ако ще да се снима с професионален клас фотоапарат, ще си личи всичко. За да не си личат пъпчици и други такива, трябва светлината да не идва отгоре и да не е слабо стайно осветление. Фотоапаратите имат в софтуера си способ да обработват автоматично снимки, които са снимани при слабо осветление. Не всички имат тази настройка. Ако я имат не е задължитено да се вижда из менюто, а може автоматично да се прилага. Целта е да се види какво е качеството на снимките при стайно осветление без използване на светкавица.

   Ако използвате светкавица (дори при слънчево време), батериите ще се изхабяват по-бързо, но по лицето ще има видимо по-малко несъвършенства. Несъвършенствата си личат най-вече при слабо осветление и когато светлината пада вертикално на лицето.

   Няма любителски фотоапарат, който да снима еднакво добре както при добре осветен момент, така и при слабо осветление, но има компромисни варианти и човек е редно да избере това, което ще му върши най-много работа. За тази цел е добре да се гледат сайтове, където има примерни снимки от различни фотоапарати (като http://pbase.com ) и да се прецени от тях дали резултатите ви задоволяват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s