Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Какво означават „мегапикселите“ на един фотоапарат?

7 Коментари

С навлизането на любителските цифрови фотоапарати нарастна и нуждата от способи за рекламиране на различните им марки и модели. Тъй като тези машинки са сложна технология се изисква нещо по-близо до разбирането на потребителя, което би могло да дава възможност за сравнение и оценка.

Именно поради тази причина рекламните агенции хващат няколко от параметрите на фотоапаратите и започват да ги показват на по-преден план, с цел да научат потребителя да гледа тях и да сравнява различните марки и модели по тези параметри.

Един от най-рекламираните параметри са т.нар. „мегапиксели“. Компаниите се надпреварват да пускат фотоапарати с повече и повече мегапиксели. Рекламните агенции афишират „превъзходствата“ на един фотоапарат пред друг, защото е с „повече мегапиксели“.

Но какво означават тези „мегапиксели“?

Спомням си, че след като показахме едни от първите си снимки с професионална техника, ни зададоха въпроса „Колко мегапиксела е фотоапаратът ви?“. Защо това е неуместен въпрос, ще разберете след като прочетете цялата публикация.

Вътре във вашия фотоапарат има т.нар. „сензор“. Това е устройството, което запечатва това, което е видимо през обектива на вашия фотоапарат. Когато щракнете бутона на фотоапарата се отваря затвора, който стои пред сензора и му дава възможност да „види“ това, което е видимо през обектива в този момент. Сензорът генерира определен набор от информация, която се записва под формата на файл, който е снимката, която сте направили.

Сензорът е сравним с палитрата, която един художник използва, за да нарисува нещо на лист хартия или богатството и разнообразието от цветове и нюанси, които може да използва, за да пресъздаде картина на лист хартия. Ако палитрата е с 3 цвята и те са използвани за дадено изображение, тогава колкото и голям да е листът хартия, информацията, която е изобразена си остава 3 цветна колкото и да се опитва да смесва цветовете. Ако разполага например с 10 цвята, тогава вече информацията, която може да изобрази върху лист хартия е много по-богата на нюанси и картината ще изглежда по-добре.

„Мегапикселите“ на един фотоапарат са сравними с лист хартия. Независимо колко са много или малко, информацията няма да бъде повече от това, което самият сензор може да даде. Дори когато сензорът е малък, по-малко мегапиксели е по-добър вариант, защото няма да се вижда толкова по-бедното разнообразие на нюанси. Ако фотоапаратът има малък сензор и много мегапиксели, тогава всичките несъвършенства и недостатъци на тази информация ще бъдат още по-видими.

Друга характеристика на понятието „мегапиксели“ е свързано с това колко голяма снимка ще получите и за какво ще я използвате. Всяка цифрова снимка се състои от точки на вашия екран. Всяка точка се нарича „пиксел“. Обикновено снимките, които изполвате във Facebook се показват в размери, които се побират приблизително на правоъгълна площ от 900 x 600 пиксела. Това ще рече, че една такава снимка има размери от 540000 пиксела. Един мегапиксел е равен на 1 милион пиксела. В случая със снимките във Facebook снимката е голяма 0.54 мегапиксела.

Какво означава това? Ако желаете да си купите фотоапарат, с който да правите снимки за Facebook, тогава такъв, който е дори 1 мегапиксел ви върши чудесна работа. Тъй като дори телефоните в наши дни правят снимки, които са по 2 и повече мегапиксела, означава, че дори и любителски фотоапарат от нисък клас би ви вършил работа за тази цел.

Ако искате да сложите снимка на вашия десктоп, тогава ви трябва малко по-голям файл, за да няма „разтягане“ на снимката. В наши дни повечето дисплеи показват екран с размери около 1280х1024 пиксела. Това ще рече, че ви трябва снимка с приблизителни на размери, за да я сложите на вашия десктоп. Нека калкулираме размера на подобна снимка — 1280 х 1024 = 1,310,720 пиксела. Това е приблизително равно на 1.3 мегапиксела.

Ясно е, че фотоапарат, който прави 2 мегапикселови снимки ви е пре-достатъчен, за да ги ползвате и за десктопа си, както и за Facebook или други места, където ги качвате.

Тогава защо ви е нужен такъв, който прави 10 мегапикселови снимки? Нужен ви е само в следните случаи — фотоапаратът е професионален (сиреч, тези 10 мегапиксела ще съдържат богата информация за изображението и то ще е по-качествено) или ще отпечатвате снимката в размер например 40х60см. Във всички останали случаи, фотоапарат, който е 3 мегапиксела ви е предостатъчен, за да използвате снимките за споделяне, за вашия десктоп или да ги отпечатвате с чудесно качество в размери 15х21 или по-малки.

Предполагам вече разбирате защо мегапикселите не определят еднозначно това дали една снимка е добра (като визия и композиция).

Може да разгледате още теми от поредицата „какъв фотоапарат да си купя„.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

7 thoughts on “Какво означават „мегапикселите“ на един фотоапарат?

 1. Pingback: Моят „професионален фотоапарат“ не прави хубави снимки. Какво да правя? « Фотография за хора

 2. Pingback: Моят „професионален фотоапарат“ не прави хубави снимки. Какво да правя? « Тихомир Лазаров

 3. Pingback: Видео и фото реклама « Рекламна Фотография в България

 4. Открих тази статия чрез друг интересен блог (http://www.bg-fotoreklama.tk/video-i-foto-reklama/) и намирам много истина в този съвет… Но все пак повечето добри любителски апарата предлагат комбинация от мегапиксели и сензор – вече е трудно да се намери сносен сензот в апарат с по-малко от 8-10 МП!

 5. Това наистина е така, но най-важното е да се запомни, че при наличие на избор между няколко апарата с малки сензори, едно от предимствата трябва да бъде по-малкото мегапиксели. Разбира се, изборът ще е комплексен между другата функционалност, която предлагат устройствата, но специално за размера на изображението съветът си остава. При DSLR-ите от по-висок клас този съвет не важи.

 6. Здравейте, изчетох статиите, но не разбирам абсолютно нищо от фотоапарати. А се налага да купя фотоапарат до 2 дена. За мегапикселите разбрах. Аз искам да купя по-евтин апарат от порядъка на 200лв, може и малко повече, но ми се иска да прави хубави снимки от гледна точка на това, че като снима лице на човек, например, да не излизат на снимката ясно всички дефекти на лицето. Казвам го, защото на една приятелка фотоапарата струва някъде 400лв и прави гадни снимки на хората, всяка пъпчица или бръчица се вижда, а друга прияателка си купи от чужбина апарат за 60 евро, някаква измислена марка и прави страхотни снимки и на пейзажи и на хора. Както разбирам от статиите, тези детайли, които се виждат подробно са заради повечето мегапиксели. Но исках да питам нещо друго оказва ли влияние, т.е. какъв фотоапарат да си купя, за да не излизат на снимката и най-малките точици на лицето. И все пак да питам за марките, дали може да кажете има ли марка, която е по-добре да не купувам? Примерно гледам на Самсунг са по-евтини апаратите? По-лоша марка ли е ? Благодаря!

  • Здравейте,

   Това как излизат лицата на хората зависи от осветлението, при което се снима. Ако се снима на стайно осветление и светлината идва отвесно на лицето, ако ще да се снима с професионален клас фотоапарат, ще си личи всичко. За да не си личат пъпчици и други такива, трябва светлината да не идва отгоре и да не е слабо стайно осветление. Фотоапаратите имат в софтуера си способ да обработват автоматично снимки, които са снимани при слабо осветление. Не всички имат тази настройка. Ако я имат не е задължитено да се вижда из менюто, а може автоматично да се прилага. Целта е да се види какво е качеството на снимките при стайно осветление без използване на светкавица.

   Ако използвате светкавица (дори при слънчево време), батериите ще се изхабяват по-бързо, но по лицето ще има видимо по-малко несъвършенства. Несъвършенствата си личат най-вече при слабо осветление и когато светлината пада вертикално на лицето.

   Няма любителски фотоапарат, който да снима еднакво добре както при добре осветен момент, така и при слабо осветление, но има компромисни варианти и човек е редно да избере това, което ще му върши най-много работа. За тази цел е добре да се гледат сайтове, където има примерни снимки от различни фотоапарати (като http://pbase.com ) и да се прецени от тях дали резултатите ви задоволяват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s