Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Какъв е фотоапаратът ти? Прави много хубави снимки.

2 Коментари

Един фотограф отишъл да обядва на ресторант и докато дойде храната отворил лаптопа си, за да разгледа снимките, които е правил напоследък. Келнерът минал покрай него и му казал: Много хубави снимки, сигурно имате много добър фотоапарат. Фотографът не казал нищо. След като се наобядвал извикал келнера, за да му донесе сметката. Келнерът дошъл и фотографът казал: Обядът беше много хубав. Сигурно имате много добра печка. 

На всеки понякога му се случва да прави хубави снимки. За някои хора това е чиста случайност, за други е нормален начин на работа.

Задавали са ми въпроса какъв фотоапарат ползвам, когато някой хареса много дадена снимка. Или съм чувал да казват „Ей, много добра снимка! Колко мегапиксела е фотоапаратът?“.

Искам да разбуля митовете около тези твърдения, защото не фотоапаратът прави снимката, а самият фотограф. Фотоапаратът е просто инструмент за работа.

По същия начин може да се попита Бах — Kой мастор ти е правил пианото? Много хубави произведения прави! Или да се каже на дърводелец — твоите инструменти правят много красиви мебели! Или да се каже на художник — имаш прекрасна четка с много косми! Тя рисува прекрасни творби!

Дали ако клавесинът на Бах или инструментите на дърводелеца или четката на художника са в ръцете на всеки един човек ще се постигне същият резултат? Не. Ако са в майсторски ръце, ще произведат майсторски резултати.

Както оценката на един продукт на дърводелец не се състои само в разходите по инструменти и материал, така и при фотографията оценката не е базирана само на това колко техника и материали има вложени. Без самия майстор техниката и материалите остават бездушни. Преди да произведе даден продукт майсторът е прекарал хиляди часове в четене, изучаване, практикуване и усъвършенстване на съответния занаят.

Има хора, които притежават професионална техника, но все още снимките им изглеждат като такива, които са снимани с телефон. Виждали сме и обратното — снимки, правени с телефон, но при наличието на професионално осветление изглеждат все едно са правени с професионална фото камера. Причината не е в техниката, а в този, който използва техниката.

Когато гледате снимки на различни хора не си казвайте винаги „ееех, ако имах такава и такава техника, щях и аз да направя тази снимка“, защото не винаги добрата фотография има общо със скъпата техника.

Но това означава ли, че съм против качествената и скъпа техника? Ни най-малко. Предпочитам да работя само с изпитана техника. Добрите снимки (не говорим за случайните) се правят с много труд преди да бъде щракнат бутона и с оборудването, с което се разполага в момента. Портрет може да бъде сниман с обикновен любителски фотоапарат и да се освети в слънчев ден използвайки бял лист А4. Това прави ли резултата нищожен? Не! Ако искате да правите добри снимки винаги и това да ви е начин на прехрана и да може да разчитате на дадено оборудване — тогава трябва и подходяща техника, която да издържи години на усилена работа. Любителският фотоапарат може би няма да издържи на скоростта на снимане, която ви трябва, а и листът А4 може би няма да е достатъчен, за да снимате група от хора в цял ръст. Но за един портрет, за една добра снимка, може да се използва много по-малко отколкото си мислите.

И нещо за завършек — не се впечатлявайте от „мегапикселите“, които биват толкова много рекламирани. Те няма да помогнат за това да направите по-добри снимки. Едно от основните предимства е, че може да отпечатате снимките в по-голям формат. При любителските фотоапарати дори да има повече „мегапиксели“, не винаги качеството е по-добро при печат в по-голям формат. При професионалните има по-голямо значение.

Причината за самата снимка се намира зад фотокамерата и тя трябва да бъде основният обект на оценка, а не техниката.

Ако търсите съвети как да правите по-добри снимки с любителския си фотоапарат, може да ви е интересна и темата за това как да добавите блясък в очите на портретите, които снимате.

Може да разгледате още теми от поредицата „какъв фотоапарат да си купя„.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

2 thoughts on “Какъв е фотоапаратът ти? Прави много хубави снимки.

  1. Pingback: Пролетен портрет « Фотография за хора

  2. Pingback: Пролетен портрет « Тихомир Лазаров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s