Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Какво да правя ако снимката ми е твърде тъмна или светла?

2 Коментари

По-добре балансирани цветове

Тази публикация се отнася не само за аматьорските фото камери, но и за професионалните, тъй като всички те имат общи характеристики по отношение на т.нар. „измерване на светлината“.

Тази снимка горе е снимана с аматьорска фото камера и не е обработвана. Тя е една от поредица от снимки, в която поредица първата снимка изглеждаше така:

Бледо изображение

Отново снимката е без обработка, нито са били ръчно променяни настройки във фото камерата. Разликата е в това как фото камерата преценя дали резултатът да е по-светъл в определени части или по-тъмен.

Когато насочите фото камерата към определен обект и натиснете бутона за експонация наполовина, тогава се случват някои много важни неща, едни от които са фокусиране върху обекта, който е (обикновено) в центъра на кадъра и измерване на светлината спрямо различни критерии.

Опитайте следното — задръжте бутона за експонация наполовина, за да фокусирате върху определен обект и след това завъртете фото камерата и натистнете бутона до край. Резултатът? Обикновено това „друго“, което снимате не е на фокус.

Опитайте и друго — задръжте бутона за експонация, фокусиран върху светъл обект и след това завъртете фото камерата към тъмен обект и натиснете бутона докрай. Какъв е резултатът? Тъмният обект става още по-тъмен. Сега опитайте същото, но фокусирайте и снимайте тъмния обект. Сега той ще стане по-светъл.

Какво се получава?

Когато натиснете бутона за експонация наполовина, тогава фото камерата оценя дали обектът, който е фокусиран (или който е в кадър) е светъл или тъмен. В зависимост от това целият кадър бива леко потъмнен ако обектът е много ярък или бива изсветлен, ако обектът е много тъмен.

Повечето фото камери имат няколко режима на оценка на светлината, които могат да бъдат избрани. Най-често стандартните настройки използват режим, в който оценката се прави върху обекта, който е бил в центъра. Ако използвате аматьорска фото камера и не знаете каква е настройката, приемете, че става въпрос за точно тази, която прави оценката на база централния обект.

Ето и обяснението защо снимките по-горе се различават толкова много. В първия кадър (по-добрият), центърът на фокус е бил върху светла част от кадъра (при натискане на бутона наполовина). След това фото камерата е била изместена малко и бутонът е натиснат докрай. Фото камерата е преценила, че обектът на фокус е твърде светъл и ще затъмни малко снимката. Резултатът е налице.

Във втората, светла снимка, е било фокусирано върху тъмна част от снимката. Фото камерата е решила, че трябва цялостно снимката да бъде по-светла и е направила така, но резултатът не е добър.

Какъв е изводът?

Ако сниимате и видте, че снимката ви е твърде светла, тогава

  • първо фокусирайте върху по-светла част от обекта, когото ще снимате (т.е. натиснете бутона наполовина, като сте насочили фото камерата към тази светла част),
  • тогава отместе фото камерата (като държите бутона наполовина натиснат) и направете композицията, която желаете и натиснете бутона докрай

Фото камерата ще направи снимката малко по-тъмна и това е, което вие искате.

Обратно, ако снимката е твърде тъмна, тогава фокусирайте върху по-тъмна част от обекта и тогава отместете камерата и направете желаната композиция. Снимката ще стане по-светла.

Забележка: Когато фокусирате (с наполовина натиснат бутон), фокусирайте върху част от обекта, която е на същото разстояние, което ще има между вас и реалния обект в резултатния кадър. В противен случай ще получите нефокусиран обект.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

2 thoughts on “Какво да правя ако снимката ми е твърде тъмна или светла?

  1. Pingback: Моят „професионален фотоапарат“ не прави хубави снимки. Какво да правя? « Фотография за хора

  2. Pingback: Моят „професионален фотоапарат“ не прави хубави снимки. Какво да правя? « Тихомир Лазаров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s