Тихомир Лазаров – блог

Блог за портретна фотография

Снимки със зеленикав отенък

Вашият коментар

Снимка със зеленикав отенък

Предполагам ви се е случвало да снимате в гора, където навсякъде около вас е зеленина. Не малко хора са били изненадани от резултата, който са видяли след като са свалили снимките на компютъра си — снимки със зеленикав отенък.

Защо се получава така?

Когато се снима на естествена светлина ние имаме малко варианти да контролираме качеството на светлината. В този случай светлината се отразява в множество зелени повърхности и като резултат става зелена.

Когато светлината се отразява в повърхност, тя приема част от цвета на повърхността, един вид се „оцветява“. Това понякога е желан ефект, понякога — не.

Как да ги оправим?

Има 3 основни начина.

Единият е да бъдат редактирани в някакъв софтуер като Photoshop или Photoshop Elements и да им се отнеме малко зеления цвят на местата от снимките, където идва в повече. За мен лично не е приемлив — отнема време, досадно е да се прави върху множество снимки, софтуерът е скъп. Бих прибегнал до този вариант единствено ако тези снимки не могат да бъдат повторени и е крайно нужно да се оправят.

Другите начини са насочени към това как се прави снимката на място, за да избегнем неприятните резултати после. Вариант е да възвърнем цвета на светлината към „дневна светлина“, т.е. да добавим малко „бяло“. Това става с бял лист. Ако ходите в гората с художници, които имат кадастрон (неизползван), със сигурност това би бил прекрасен инструмент за оцветяване на светлината.

Третият начин е да не се използва естествената светлина (тъй като е вече „оцветена“), а да се използва изкуствена светлина — прожектор, LED фенерче, светкавица и т.н.

Advertisements

Автор: lazarovphoto

Тихомир Лазаров - комерсиална портретна фотография

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s